آرد گندم کامل چیست؟

پیج اینستاگرام
فروشگاه آنلاین
خرید کلی
پشتیبانی از طریق واتساپ
آرد گندم کامل چیست؟ ساختار آن چگونه است؟ و شامل چه ترکیباتی می باشد؟
آرد گندم کامل را با نامهای آرد سبوسدار یا آرد کامل هم میشناسند. اما آرد گندم کامل دقیقاً چیست؟
این آرد، نوعی پودر است که از آسیاب کردن گندم معمولی (غیر از گندم دوروم) به دست میآید.
در آرد گندم کامل، همه بخشهای دانه گندم — شامل مغز دانه (آندوسپرم)، جوانه و سبوس — حفظ میشوند.
به عبارت دیگر، وقتی گندم را برای تولید این آرد فرآوری میکنند، هیچ بخشی از دانه جدا نمیشود و همه اجزای آن داخل آرد باقی میماند.
به همین دلیل، این آرد دارای تمام ویتامینها، مواد معدنی، فیبر و سبوس موجود در گندم است.
با این حال، وجود سبوس در آرد گندم کامل باعث میشود که گلوتن به خوبی در آرد سفید تشکیل نشود.
در نتیجه، نان و محصولاتی که با این آرد پخته میشوند، معمولاً سنگینتر و متراکمتر از محصولات تهیهشده با آرد سفید خواهند بود.
دانه گندم از سه بخش اصلی تشکیل شده است:
آرد گندم کامل از سه بخش اصلی تشکیل شده است:
**جوانه:** دارای چربی و مقداری پروتئین است.
**سبوس:** سرشار از فیبر است.
**آندوسپِرم:** حاوی نشاسته و مقداری پروتئین میباشد.
این آرد معمولاً از نوعی گندم به نام گندم قرمز سفت به دست میآید. به خاطر وجود روغن در بخشهای جوانه و سبوس، مدت زمان ماندگاری این آرد از آرد سفید کمتر است. اگر با آرد سفید آشنا نیستید، پیشنهاد میکنیم مقاله «آرد نول چیست؟» را مطالعه کنید.
از آرد گندم کامل در پخت انواع مختلفی از نان و شیرینی استفاده میشود. نان و محصولاتی که با این آرد پخته میشوند، در مقایسه با محصولات حاصل از آرد سفید، بافت متراکمتر و غنیتری دارند.

از نظر تجاری ، آرد گندم کامل به صورت زیر در دسترس است:
خشن و درشت
نرم و لطیف
آرد کامل گندم از دانههای کامل گیاه گندم (با نام علمی Triticum aestivum) بهدست میآید.
گندم یکی از اولین گیاهانی است که انسانها کاشتند و تاریخچه آن به دوران پیش از تاریخ بازمیگردد.
کشت و پرورش گندم از ناحیه بین رودخانههای دجله و فرات شروع شد.
تولید صنعتی آرد کامل گندم، پدیدهای نسبتاً تازه است و به خاطر فوایدی که برای سلامتی دارد، مانند وجود سبوس، پروتئین در جوانه گندم و فیبر خوراکی، مورد استفاده قرار میگیرد.
در دنیای امروز، چین، هند و آمریکا از بزرگترین تولیدکنندگان گندم در جهان به شمار میروند.

نان کامل گندم از آردی تهیه میشود که در فرآیند تولید، سبوس آن جدا نشده است. این نوع آرد، تمام بخشهای دانه گندم را حفظ میکند و به همین دلیل، ارزش غذایی بالاتری دارد. نان تهیه شده از این آرد، معمولاً تیرهتر و سنگینتر از نان سفید است و طعمی غنیتر و بافتی متراکمتر دارد. استفاده از آرد کامل گندم، به دلیل حفظ فیبر، ویتامینها و مواد معدنی موجود در سبوس، برای سلامت دستگاه گوارش و تأمین مواد مغذی ضروری بدن بسیار مفید است.
نقش آن:
آرد گندم کامل چندین نقش مهم در فرآوردههای نانوایی ایفا میکند:
**ایجاد بافت:** این آرد با دارا بودن گلوتن و نشاسته، به تشکیل ساختار و قوام محصول نهایی کمک میکند.
**جذب آب:** اجزای آرد گندم کامل مانند نشاسته، پروتئینها و پنتوزانها، رطوبت را به خود جذب میکنند. این کار باعث میشود خمیر به خوبی به هم بچسبد و بافتی یکدست در محصول پخته شده ایجاد شود.
**طعمدهی:** به خاطر وجود سبوس و جوانه، این آرد طعمی غنی و خوشمزه به غذا میدهد.
**رنگ:** آرد گندم کامل به دلیل رنگدانههای موجود در سبوس، رنگ قهوهای زیبایی به محصول میبخشد. همچنین این آرد در «واکنش میلارد» نقش دارد. (“واکنش میلارد” واکنشی است شیمیایی میان یک آمینواسید و قند احیا کننده که معمولاً در حضور گرما انجام میگیرد. این واکنش نقش مهمی در تهیه بسیاری از مواد غذایی دارد و، همانند کاراملیزاسیون، نوعی از قهوهای شدن غیر آنزیمی است.)
**ارزش غذایی:** آرد گندم کامل سرشار از فیبر غذایی است و همچنین دارای پروتئینها، مواد معدنی و ویتامینهای فراوانی میباشد.
ویژگی های آرد گندم کامل :
این آرد به خاطر مقدار زیادی سبوسی که دارد، رنگش قهوهای است.
پروتئین موجود در این آرد از نظر غذایی بسیار مقوی است و انرژی بالایی به بدن میدهد.
پوسته بیرونی گندم که سبوس نام دارد، در مقایسه با دیگر بخشهای گندم، بیشترین مقدار پروتئین را در خود جای داده است.
این سبوس همچنین حاوی ویتامینهای گوناگونی مثل ویتامینهای گروه A، B، C و E است.
به علاوه، سبوس مقدار زیادی فیبر، مواد معدنی، آنتیاکسیدان و فیتوشمیکال دارد.
هر چقدر مقدار سبوس در آرد گندم بیشتر باشد، رنگ آن هم تیرهتر خواهد بود.
موارد مصرف آرد گندم کامل :
آرد گندم کامل به دلیل داشتن سبوس زیاد، برای پخت بیسکویتهای سبوسدار یا دیجستیو مناسب است.
نانهای سبوسدار نیز با همین نوع آرد درست میشوند و رنگ آنها نسبت به نانهای معمولی تیرهتر است.
این نانها ویتامینها، املاح و فیبر بیشتری دارند که برای حفظ سلامتی بدن بسیار مفید است.
خوردن نان سبوسدار احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش میدهد.
سبوس موجود در آن باعث تخمیر و دفع مواد زائد ناشی از سوخت و ساز در روده میشود و از این طریق از بروز مشکلات گوارشی جلوگیری میکند.
از دیگر موارد استفاده آرد گندم کامل :
پخت کیک با آرد گندم کامل بسیار رایج است و افراد زیادی از آن استفاده میکنند.
این روزها به خاطر ارزش غذایی بالای آرد گندم کامل، استقبال برای درست کردن کیک با این آرد بیشتر از قبل شده است. شما میتوانید با همان دستور پخت کیک اسفنجی، به سادگی آرد گندم کامل را جایگزین آرد سفید معمولی کنید.
بعضی از افراد برای اینکه رنگ کیکشان تیره نشود، آرد گندم کامل را چند بار از الک رد میکنند. با این کار سبوسهای درشت از آرد جدا میشود و رنگ کیک روشنتر میماند.
علاوه بر استفاده خوراکی، آرد گندم برای پوست هم فواید زیادی دارد و میتوان از آن برای ساختن ماسک صورت استفاده کرد.
برای این کار کافی است دو قاشق غذاخوری آرد گندم را با یکچهارم قاشق غذاخوری زردچوبه و دو قاشق غذاخوری شیر ترکیب کنید.
این مخلوط را به مدت ۱۵ دقیقه روی پوست صورت خود بگذارید.
اگر هفتهای یک بار از این ماسک استفاده کنید، اثر روشنکنندگی آرد گندم روی پوست خود را خواهید دید.
این ماسک لکها و اثرات جوش را از بین میبرد و پوستی شاداب و با طراوت برای شما به همراه میآورد.
نکته مهم در زمان استفاده از آرد گندم کامل :
به خاطر مقدار زیاد سبوس در آرد گندم کامل، ممکن است نانی که میپزید به تنهایی خیلی نرم و پُفدار نشود.
اگر برایتان اشکالی ندارد که از آردهای دیگر با گلوتن بیشتر (مثل آرد نول یا آرد فانتزی) استفاده کنید، میتوانید مقداری از این آردها را هم به خمیرتان اضافه کنید.
ارزش غذایی :
ارزش غذایی آرد گندم کامل در هر ۱۰۰ گرم به شرح زیر است:
میزان مواد تشکیلدهنده:
کربوهیدرات: ۶۹٫۳۴ گرم
آب: ۱۴٫۰۰ گرم
پروتئین: ۱۲٫۷۳ گرم
چربی: ۲٫۴۱ گرم
مواد معدنی: ۱٫۵۲ گرم
آرد گندم کامل مقدار بسیار کمی چربی، چربی اشباع و کلسترول دارد.
خوردن محصولات پختهشده با این آرد میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و برخی از انواع سرطان را کاهش دهد.
این آرد همچنین منبع مناسبی از پروتئین، کربوهیدرات و فیبر غذایی است که برای بهبود گوارش مفید بوده و به کنترل وزن کمک میکند.

نان پخته شده با آرد گندم کامل
این نان از آردی درست میشود که تمام بخشهای دانه گندم را حفظ کرده است. به همین دلیل، ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. در فرآیند تولید آرد سفید معمولی، پوسته و جوانه مغذی دانه گندم جدا میشود، اما آرد گندم کامل همه این بخشهای مفید را دارد.
این نان سرشار از فیبر، ویتامینها و مواد معدنی است. مصرف آن به سلامت دستگاه گوارش کمک میکند، باعث احساس سیری طولانیتر میشود و قند خون را به آرامی افزایش میدهد. به همین دلایل، این نان گزینهای بسیار سالمتر و مقویتر از نانهای سفید محسوب میشود.
تولید تجاری:
آرد گندم کامل در کارخانهها طی مراحل زیر تهیه میشود:
**پاکسازی:**
ناخالصیهایی مانند دانههای دیگر، خار و خاشاک، سنگریزه و موارد مشابه با استفاده از الک و جریان هوا از گندم جدا میشوند.
**حذف لایه بیرونی سبوس:**
برای اطمینان از ایمنی و کاهش آلودگیهای احتمالی، بیرونیترین لایهٔ سبوس گرفته میشود.
**مخلوط کردن:**
برای حفظ کیفیت یکسان در تمام طول سال، انواع مختلف گندم با هم ترکیب میشوند.
**مرطوبسازی:**
به گندم حدود ۱۲ تا ۱۴ درصد آب اضافه میکنند تا نرم شود و آسیاب کردن آن راحتتر شود.
**آسیاب کردن:**
دانههای گندم از بین چندین آسیاب سنگی عبور داده میشوند تا به تدریج خرد و ریز شوند. محصول هر مرحله بعداً با هم مخلوط میشود.
**حرارتدهی:**
پوست سبوس حرارت میبیند تا آنزیمهای نامطلوب غیرفعال شوند؛ سپس دوباره به آرد اضافه میشود.
**بستهبندی و ارسال:**
آرد نهایی در کیسههای پلاستیکی، کاغذی یا گونیهای تمیز و بهداشتی بستهبندی و برای ارسال آماده میشود.
کاربرد:
میتوان از آرد سبوسدار گندم برای درست کردن نان، کیک، بیسکویت و نان تورتیلا استفاده کرد. اما فرق این محصولات با آنهایی که با آرد معمولی درست میشوند این است که بافتشان سنگینتر، رنگشان تیرهتر و طعمشان قویتر است. همچنین به دلیل مقدار روغن بیشتری که در آرد کامل وجود دارد، این محصولات تازهمانی کمتری نسبت به محصولات آرد سفید دارند.
نکات مهم هنگام استفاده از آرد کامل گندم:
* به ازای هر فنجان آرد (۱۲۰ گرم)، یک قاشق چایخوری (۵ گرم) مایع بیشتر اضافه کنید، چون سبوس آن آب زیادی به خود جذب میکند.
* اگر میخواهید طعم محصول پختهشده شما شبیه به نانهای معمولی باشد، میتوانید یکچهارم تا نصف آرد recipe را با آرد سفید مخلوط کنید.
* زمان استراحت خمیر را بیشتر کنید تا مایع به خوبی جذب شود.
صدف آرد
دانههای گندم پس از آسیاب شدن، به آردی تازه و سالم تبدیل میشوند که کیفیت بالایی دارد و کاملاً خالص است.
فروشگاه صدف آرد، این آرد گندم سبوسدار را هم به مقدار کم و هم به مقدار زیاد به مشتریان عرضه میکند.
اگر قصد خرید آرد گندم سبوسدار را دارید، میتوانید به صورت اینترنتی و از طریق فروشگاه صدف آرد سفارش خود را ثبت کنید.














































