استفاده از دانه چاودار برای کشت و پرورش قارچ

وقتی صحبت از آماده کردن دانه چاودار برای پرورش قارچ میشود – یا هر نوع غله دیگر – معمولاً پرورشدهندگان قارچ از یک روش ساده شروع میکنند.
به تدریج، روشی را بر اساس شرایط محیطی، مهارتهای خود و میزان زمانی که دارند، طراحی میکنند.
در اینجا میخواهیم روش معمول و رایج تهیه دانه چاودار برای کِشت قارچ را توضیح دهیم.
دانه چاودار گزینه بسیار مناسبی برای استفاده به عنوان بذر قارچ (اسپان) است.
منظور این است که این دانهها محیطی ایدهآل و مناسب برای رشد میسلیوم – که ریشه قارچ محسوب میشود و اولین مرحله از چرخه زندگی قارچ است – فراهم میکنند.
انواع دیگر غلات هم قابل استفاده هستند، اما چاودار را یکی از بهترین گزینهها میدانیم. اگر تمایل دارید اطلاعات کاملتری درباره دانه چاودار به دست آورید، میتوانید مقاله «دانه چاودار چیست و چه ویژگیهایی دارد؟» را مطالعه کنید.

برای کاشت و پرورش قارچ میتوان از دانه چاودار استفاده کرد. این دانهها محیط مناسبی برای رشد قارچ فراهم میکنند. ابتدا دانههای چاودار را با آب میجوشانند تا نرم شوند و سپس آنها را در ظرفهای مخصوص میریزند. پس از سرد شدن دانهها، بذر قارچ را به آن اضافه میکنند. در ادامه، ظرفها را در جای تاریک و مرطوب قرار میدهند تا قارچها به خوبی رشد کنند. این روش، یکی از راههای ساده و مؤثر برای پرورش قارچ در خانه یا مزرعه است.
آماده سازی دانه چاودار برای کشت و پرورش قارچ :
برای آماده کردن دانههای چاودار جهت کشت قارچ، ابتدا باید هرگونه آلودگی مثل حشرات ریز یا گرد و خاک را از آن جدا کنید.
سپس، دانهها را به اندازه کافی خیس کنید و ضدعفونی نمایید تا برای کشت قارچ مناسب شوند.
توجه داشته باشید که میزان رطوبت دانهها باید متعادل باشد: نه زیاد خشک و نه بیش از حد خیس.
اگر دانهها خشک باشند، میسلیوم (ریشههای قارچ) نمیتواند در آن رشد کند. از طرفی، اگر آب بیش از حد باشد، دانهها میترکند و احتمال آلودگی محیط افزایش مییابد.
وقتی دانههای چاودار ترک میخورند، مواد مغذی داخل آنها بیرون میریزد و محیط مستعد جذب آلودگی میشود.
همچنین، ترکیدن دانهها باعث چسبندگی و کاهش جریان هوا در بستر کشت میشود و در نهایت کارایی لازم را از دست میدهند.
چه کاری باید انجام دهیم ؟
برای کشت قارچ با دانه چاودار، ابتدا دانهها را با آب بشویید تا آلودگیهای آن پاک شود. سپس آنها را به مدت ۱۲ تا ۲۴ ساعت در آب خیس کنید. بعد از این مرحله، دوباره آبکشی کنید.
دانهها را به آب جوش اضافه کنید و اجازه دهید حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه با حرارت ملایم بجوشند. سپس آنها را از قابلمه خارج کرده و آبکش کنید.
بگذارید دانهها با بخار خشک شوند تا سطح آنها کاملاً خشک شود، اما داخل دانهها همچنان مرطوب و پر از آب باقی بماند.
در پایان، دانههای آماده شده را در ظرفهای شیشهای یا کیسههای مخصوص بریزید و آنها را به مدت لازم در زودپز با فشار ۱۵ پیاسآی استریل کنید.
کار به همین سادگی و خلاصه انجام میشود!
موارد مورد نیاز :
مواد و وسایل مورد نیاز:
* دانه چاودار
* آبکش
* آب گرم
* گچ (استفاده از آن اختیاری است، اما بهتر است که داشته باشید)
* یک قاشق چوبی
* دستکش آشپزخانه (برای جلوگیری از سوختن دستها هنگام کار با قابلمه داغ)
* ظرف شیشهای مناسب (برای ضدعفونی کردن و نگهداری غلات)
* یک قابلمه بزرگ
* یک زودپز بزرگ

دانههای چاودار محیطی ایدهآل برای پرورش قارچ به شمار میروند.
آماده سازی دانه چاودار _ فرآیند کامل
۱) ابتدا دانههای چاودار مورد نیاز برای پرورش قارچ را وزن کنید. یادتان باشد که بعد از آمادهسازی، حجم دانهها تقریباً دو برابر میشود. در این روش از ۷ پیمانه دانه استفاده شده چون قابلمه به اندازهای است که برای ۷ شیشه جا دارد.
۲) دانهها را داخل قابلمهای پر از آب گرم بریزید.
۳) با یک قاشق چوبی دانهها را به آرامی هم بزنید تا آشغالهای ریز و گرد و خاک که روی آب میآیند، از بین بروند. این کار کمک میکند دانهها تمیز شوند.
۴) این روند را آنقدر ادامه دهید تا آب کاملاً تمیز شود و هیچ ناخالصی روی سطح آب دیده نشود. با حرکت دادن قاشق به صورت دایرهای، مطمئن شوید همه دانهها به خوبی شسته شدهاند.
۵) پس از اطمینان از تمیزی دانهها، آب قابلمه را کاملاً خالی کنید.
۶) حالا به قابلمه حدود ۵ گرم گچ اضافه کنید (این مقدار برای یک کیلوگرم دانه چاودار مناسب است). گچ از چسبیدن دانهها به هم جلوگیری میکند و همچنین کلسیم لازم برای رشد قارچ را فراهم میکند.
۷) بعد از افزودن گچ، دوباره آب گرم به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید دانهها بین ۱۲ تا ۲۴ ساعت در آب بمانند تا کاملاً خیس بخورند.
۸) پس از پایان زمان خیساندن، قابلمه را روی حرارت اجاق قرار دهید و اجازه دهید محتویات آن به مدت ۱۰ دقیقه بجوشد. مراقب باشید دانهها زیاد نجوشند یا حرارت بیش از حد بالا نباشد، چون پختن زیاد باعث ترکیدن دانهها شده و ممکن است باعث آلودگی شود.
در ادامه آماده سازی دانه چاودار برای کشت و پرورش قارچ :
بعد از این مدت، دانهها را در حالی که هنوز داغ هستند، آبکش کنید. نکته مهم این است که باید کاری کنید که سطح بیرونی دانهها خشک شود، اما رطوبت درون آنها حفظ گردد.
بعد از حدود ۲۰ دقیقه، دانهها باید به اندازه کافی آب جذب کرده باشند. سپس آنها را صاف کنید و بگذارید برای مدت ۱۰ دقیقه در همان آبکش باقی بمانند.
حالا یک حوله تمیز بردارید و آن را روی سطح میز پهن کنید. دانهها را روی حوله بریزید و به شکل یکنواخت پخش کنید. بگذارید به مدت ۳۰ دقیقه به حال خود بمانند تا خشک شوند.
برای کمک به خشک شدن بهتر، هر از گاهی لبههای حوله را بلند کنید و دانهها را به سمت مرکز برانید، سپس دوباره آنها را روی سطح حوله پخش کنید. این کار را تکرار کنید. بعد از حدود دو ساعت، دانهها باید به اندازهای خشک شده باشند که بتوان آنها را در ظرف شیشهای ریخت.
وقتی احساس کردید دانهها آماده هستند، آنها را با ترازو وزن کنید. خواهید دید که دانهها حالا بزرگتر و سنگینتر از حالت خشک اولیه هستند.
اگر فرآیند جذب آب به خوبی انجام شده باشد، وزن آن باید حدود ۱۹۲۰ گرم باشد – که با این محاسبه، میزان آب جذب شده یا همان هیدراتاسیون، تقریباً ۵۴٪ خواهد بود.
و در انتهای آماده سازی دانه چاودار :
وقتی مطمئن شدید که دانههای چاودار بهخوبی خشک یا آبدار شدهاند، آنها را داخل شیشههای مناسبی که از قبل آماده کردهاید بریزید. بهتر است از شیشههایی با درپوش محکم استفاده کنید. سپس روی شیشهها را کاملاً با فویل آلومینیومی بپوشانید.
حالا شیشهها را داخل زودپز یا قابلمه مخصوص قرار دهید و آن را حرارت دهید تا فشار داخل آن به ۱۵ psi برسد. وقتی فشار به این مقدار رسید، تایمر را روشن کنید و بگذارید دانههای چاودار برای مدت زمان لازم بپزند. این زمان بسته به اندازه شیشهها و مقدار محتوای آنها ممکن است متفاوت باشد. اما معمولاً حدود ۲ ساعت کافی است. اگر شیشههای شما بزرگتر هستند، برای اینکه حرارت بخار به خوبی به همه قسمتها برسد، ممکن است تا ۳ ساعت زمان لازم داشته باشید. در مقابل، اگر شیشهها کوچک و مقدار دانهها کم باشد، ممکن است تنها ۱٫۵ ساعت کافی باشد.
بعد از اتمام پخت، زودپز را خاموش کنید و صبر کنید تا بهطور کامل و طبیعی خنک شود. این مرحله را با عجله انجام ندهید. وقتی همه چیز به دمای اتاق رسید، در زودپز را باز کنید و شیشههای حاوی دانه چاودار را خارج کنید. قبل از برداشتن شیشهها، مطمئن شوید که درپوش آنها را کاملاً سفت و محکم بستهاید.
کار شما در این مرحله به پایان میرسد. در ویدیوی مربوطه، روش آمادهسازی دانهها با استفاده از قابلمه معمولی و زودپز به طور کامل نشان داده شده است.
صدف آرد :
اگر برای پرورش قارچ از دانه چاودار استفاده میکنید، میتوانید این محصول را به هر مقدار که نیاز دارید (چه کم و چه زیاد) از مجموعه صدف آرد خریداری کنید.
دانههای چاودار کاملاً تمیز و بوجاری شده هستند و با بهترین کیفیت در اختیار شما قرار میگیرند.
شماره تماس مدیریت: ۰۹۱۲۱۶۴۲۵۶۱
شماره واتسآپ: ۰۹۳۸۷۰۷۲۵۲۹














































