روش خشک کردن گل طبيعی

در ابتدا باید بگویم که خشک کردن گلها، یک کار زیبا و لذتبخش است و به شما این امکان را میدهد که گلهای خاص و بااهمیت را برای مدت طولانیتری نگه دارید. گلهای خشک شده، شکل و زیبایی خود را حفظ میکنند و میتوان از آنها برای تزئین فضای داخل یا خارج خانه استفاده کرد. آنها گزینهی مناسبی به جای گلهای تازه هستند.
چه یک دستهگل عروسی باشد، چه هدیهای برای سالگرد یا روز ولنتاین، یا حتی گلهایی که خودتان از باغچۀ خانه چیدهاید، خشک کردن آنها باعث میشود زیبایی و ارزش عاطفی آنها پایدار بماند. گلهای خشک، جلوهای دلنشین به دکوراسیون منزل میبخشند و در ساخت کاردستیهای متنوع نیز کاربرد دارند.
با خرید گل خشک از هنری، هم از کیفیت مناسب مطمئن هستید و هم قیمت منصفانه.
مناسبترین زمان برای خشک کردن گلها، وقتی است که آنها در بهترین و شکوفاترین حالت خود قرار دارند. بعد از چیدن گلها، راههای مختلفی برای خشک کردن آنها وجود دارد. البته روش خشک کردن به نوع گل و همچنین نتیجهای که انتظار دارید بستگی دارد. در ادامه چند روش برای خشک کردن گلهای طبیعی را با هم مرور میکنیم:
سریع ترین و ساده ترین راه برای خشک کردن گل

-
خشک کردن با استفاده از سیلیکاژل
برای خشک کردن گلهای بزرگ به شکلی که رنگشان کمتر تغییر کند، بهترین روش استفاده از سیلیکاژل است. اگر میخواهید این کار سریعتر انجام شود، میتوانید از مایکروویو کمک بگیرید. با این روش، به جای چند هفته در عرض چند دقیقه گلهای خشک شده آماده خواهند بود. این سریعترین راه برای خشک کردن گلها محسوب میشود.
سیلیکاژل به دلیل حفظ شکل و رنگ طبیعی گلها، بسیار مورد توجه است. با این روش میتوانید گلها را برای مدت زیادی نگهداری کنید و در کارهای هنری یا تزئین خانه از آنها استفاده کنید.
سیلیکاژل مادهای است که رطوبت را به خوبی جذب میکند و میتوانید آن را از فروشگاههای لوازم هنری خریداری کنید.
برای خشک کردن گل با سیلیکاژل، کافی است گل را داخل یک ظرف مناسب قرار دهید و اطراف آن را کاملاً با سیلیکاژل بپوشانید. سپس در ظرف را ببندید و منتظر بمانید تا گل خشک شود.
ظرف را به مدت ۳ تا ۵ روز جایی قرار دهید که دست نخورد.
بعد از این زمان، با کمک یک قلموی نرم، سیلیکاژلها را از روی گلبرگها پاک کنید.
دقت کنید که هنگام بیرون آوردن گل باید بسیار آرام و با احتیاط عمل کنید، چون در غیر این صورت ممکن است گلبرگها بریزند یا آسیب ببینند.
چه نوع گلی برای خشک کردن با ژل سیلیکا بهتر است؟
گلهایی که با استفاده از سیلیکاژل به خوبی خشک میشوند، شامل این موارد هستند:
رز
صدتومانی
بابونه
میخک
آفتابگردان
شمعدانی
کوکباستفاده از مایکروویو برای سرعت بخشیدن به فرآیند خشک کردن گل
اگر وقت و حوصله کافی ندارید، میتوانید به جای چند هفته، در عرض چند دقیقه گلهای خشکشده داشته باشید. این روش، سریعترین راه برای خشک کردن گلها محسوب میشود. شما میتوانید از مایکروویو برای این کار استفاده کنید.
توجه داشته باشید: گاهی ممکن است مایکروویو کمی صدا یا حباب ایجاد کند، اما اگر عجله دارید، این روش برای خشک کردن سریع گلها بسیار مناسب است.
نکته دیگر: قبل از قرار دادن دسته دوم گلها، باید اجازه دهید سیلیکاژل خنک شود. به همین دلیل، اگر قصد دارید تعداد زیادی گل خشک کنید، بهتر است از مقدار بیشتری سیلیکاژل استفاده کنید.
برای این کار، یک ظرف مخصوص مایکروویو بردارید و روی گلها را کاملاً با حدود ۲ سانتیمتر سیلیکاژل بپوشانید. سپس ظرف را به مدت یک دقیقه داخل مایکروویو قرار دهید. بعد از اتمام کار، بگذارید ظرف حدود ۳۰ دقیقه خنک شود و سپس گلهای خشکشده را خارج کنید.
مزایا و معایب خشک کردن گل ها با ژل سیلیکا
مزایای خشک کردن گل ها با سیلیکا ژل
ظاهر گلها پس از این روش، همچنان تازه و شاداب میماند، گویی تازه چیده شدهاند.
سریعترین راه برای خشک کردن گلها، استفاده از مایکروویو است که تنها در یک دقیقه انجام میشود.
همچنین میتوانید سیلیکاژل را با گذاشتن آن در فر به مدت نیم ساعت، دوباره قابل استفاده کنید.معایب خشک شدن گل ها با ژل سیلیکا
سیلیکاژل در ابتدا یکی از پرهزینهترین روشها برای خشک کردن گل است، اما چون میتوان آن را دوباره استفاده کرد، با گذشت زمان هزینهها کمتر میشود. اگر قصد دارید تعداد زیادی گل خشک کنید و به سیلیکاژل به مقدار زیاد نیاز دارید، این روش میتواند به صرفه باشد.
هنگام استفاده از سیلیکاژل حتماً از ماسک محافظ و دستکش استفاده کنید.
با این روش میتوان گلبرگهای خشک شده تهیه کرد، اما من از آنها در محصولات آرایشی و بهداشتی مثل نمک حمام استفاده نمیکنم. دلیلش این است که سیلیکاژل باید با دستکش لمس شود و هیچ راه قطعی وجود ندارد که مطمئن شویم تمام ذرات سیلیکاژل از گل خشک شده پاک شدهاند.
-
خشک کردن گل ها در هوا
خشک کردن گلها در هوا، یکی از روشهای سنتی، آسان و پرطرفدار برای نگهداری از گلهاست.
در این روش، شما میتوانید چند شاخه گل را به صورت دستههای کوچک کنار هم ببندید و سپس آنها را به صورت وارونه آویزان کنید. این فرآیند معمولاً بین دو تا چهار هفته زمان میبرد، چون گلها بهتدریج و بدون استفاده از هیچ وسیلهای برای سریعتر خشک شدن، رطوبت خود را از دست میدهند.
این نوع خشک کردن، برای درست کردن دستهگلهای تزئینی مناسب است و میتوان از آن برای زیباسینی میزها یا قسمتهای مختلف خانه استفاده کرد.چه نوع گلی برای خشک کردن در هوا بهتر است؟
برای خشک کردن گل در هوای آزاد، بهتر است از گلهایی که آب زیادی درون خود دارند استفاده نکنید. این گلها معمولاً به طور کامل خشک نمیشوند و قبل از آن که خشک شوند، خراب و پوسیده میگردند.
گلهایی که به خوبی در هوا خشک میشوند عبارتاند از:
– گل همیشه بهار
– رازیانه
– هورتانسیا
– اسطوخودوس
– گل محمدی
– گل رز
– بومادران
– گل لیمونیومنحوه خشک کردن گل ها در هوا
گلهایی را انتخاب کنید که هنوز به طور کامل باز نشدهاند، چون بعد از خشک شدن، بازتر میشوند.
سپس، گلها را در دستههای کوچک نزدیک به ساقه جمع کنید و با نخ یا کش به خوبی ببندید.
حالا دستهها را برعکس در جایی خشک و تاریک که هوا به خوبی جریان دارد، آویزان کنید. مطمئن شوید که دستهها خیلی به هم فشرده نباشند.
گلها باید در محیطی تاریک و خنک آویزان بمانند تا خشک شوند. آنها را از نور آفتاب دور نگه دارید تا رنگشان شفاف و روشن بماند.
بگذارید گلها برای چند هفته در همین حالت بمانند. بعد از مدتی متوجه تغییر رنگ آنها خواهید شد: گلهای روشن به رنگهایی مانند قهوهای، صورتی کمرنگ یا زرد مات تبدیل میشوند و حال و هوایی قدیمی و زیبا پیدا میکنند.
وقتی ساقهها به راحتی شکستند، یعنی گلها کاملاً خشک شدهاند.مزایا و معایب خشک کردن گل ها در هوا
مزایای خشک کردن گل ها در هوا
سادهترین چیزهایی که نیاز داری
همه میتونن به راحتی انجامش بدن.
مقرونبهصرفهترین راهمعایب خشک کردن گل ها در هوا
گلبرگها بسیار حساس و آسیبپذیر هستند.
گلها معمولاً بخشی از رنگ و طراوت اولیه خود را از دست میدهند.
اندازه گلها کوچکتر شده و حالت چروکیده پیدا میکنند.
ممکن است در این فرآیند تعدادی از گلها از بین بروند.
بهتر است مقداری بیشتر از آنچه تصور میکنید نیاز دارید، گل خشک کنید؛ چون احتمال از دست دادن تعدادی از آنها در طول کار وجود دارد.
-
خشک کردن گل ها تحت فشار:
فشردن گلها یک تکنیک سنتی برای حفظ کردن آنهاست. این روش به خاطر سادگی و سرعت بالا، برای سالیان طولانی مورد علاقه گیاهشناسان تازهکار و علاقمندان به گلها بوده است. با توجه به وسایلی که در دسترس دارید و تعداد گلی که قصد دارید نگهداری کنید، روشهای مختلفی برای پرس کردن گلها وجود دارد.
پرس و خشک کردن گلها، راهکاری ایدهآل برای ایجاد نمونههای تخت و صاف است که میتوان از آنها در پروژههای مختلفی مانند ساخت زیورآلات رزینی، آلبوم عکس (اسکرپبوک) یا تزئین کارت پستال استفاده کرد.
چه نوع گلی برای پرس کردن بهتر است؟
گلهایی که سطح صاف و بدون برجستگی دارند، بهتر رنگ طبیعی خود را نگه میدارند و گلهای ساده با گلبرگهای نازک، گزینههای ایدهآلی برای پرس کردن هستند:
گلایول
گل گاوزبان
شمعدانیگلهای درشتتر مثل رز و گل محمدی هم قابلیت پرس شدن دارند، اما بعد از خشک شدن شکل خود را از دست میدهند و ممکن است به طور کامل خشک نشوند. بنابراین بهتر است سراغ گلهای کوچکتر بروید که سطح مودار و ضخیم ندارند.
به گلهایی با برگهای نازک و سرهای صاف توجه کنید.نحوه خشک کردن گل ها با کتاب
انتخاب گلهای مناسب
گلهایی که سطح صاف دارند یا گلبرگهای ضخیمتری دارند، بهترین گزینه برای پرس کردن هستند چون راحتتر خشک میشوند و شکل خود را بهتر حفظ میکنند.
قرار دادن گلها بین کاغذ
گلها را بین دو برگ کاغذ مومی یا کاغذ پوستی قرار دهید و روی یک سطح صاف بگذارید. روش دیگر این است که یک کتاب بزرگ و سنگین را باز کنید و گلها را لابهلای صفحات آن بچینید.
فشار دادن گلها
یک وسیلهی سنگین و صاف را روی کاغذهای حاوی گل بگذارید، یا اگر از کتاب استفاده میکنید، آن را به آرامی ببندید. سپس مجموعه را در جایی گرم، خشک و تاریک قرار دهید.
تعویض کاغذها
بعد از حدود یک هفته، گلها را بررسی کنید. کاغذهای مرطوب را با کاغذ خشک و تمیز عوض کنید، اما با احتیاط این کار را انجام دهید چون گلها در این مرحله بسیار حساس و شکننده هستند. این کار را آنقدر تکرار کنید تا گلها کاملاً خشک شوند که ممکن است حدود چهار هفته طول بکشد.
خشک کردن گلها با این روش تقریباً ۳۰ روز زمان میبرد. اگر کتاب را زودتر از این زمان باز کنید، ممکن است برگها بشکنند یا آسیب ببینند. اما بعد از ۳۰ روز، گلهای پرسشدهی زیبا و آمادهای خواهید داشت.
مزایا و معایب خشک کردن گل ها با پرس گل
مزایا برای خشک کردن گل ها با پرس
یک روش مقرونبهصرفه
نیازی به وسایل یا مواد خاصی ندارد
به سادگی قابل انجام است و مراحل پیچیدهای ندارد
گلهایی تخت و زیبا میسازدمعایب خشک کردن گل ها به روش پرس با کتاب قطور
تکمیل فرآیند خشک کردن گلهای فشرده حدود یک ماه زمان میبرد.
گلها همیشه طراوت و تازگی اولیه خود را نگه نمیدارند.
گلها موجوداتی نازک و آسیبپذیر هستند و به سادگی آسیب میبینند.
گلهای خوشبو نیز رایحه دلنشین خود را برای همیشه حفظ نمیکنند.
نکات مهم برای خشک کردن گل ها
برای خشک کردن گلها از نمونههای تازه استفاده کنید. بهتر است گلهایی را انتخاب کنید که تازه شکفته شدهاند تا هم مدت بیشتری سالم بمانند و هم گلبرگهایشان نریزد. زمان چیدن گلها را هم بعد از خشک شدن شبنم صبحگاهی در نظر بگیرید.
گلهایی را انتخاب کنید که سالم و بدون آسیب باشند. گلهای سالم، بعد از خشک شدن شکل و حالت خود را برای مدت بیشتری حفظ میکنند. پس از انتخاب گلهای پژمرده، لکهدار یا شکسته خودداری کنید.
گلها را در جایی خشک کنید که نور مستقیم آفتاب به آنها نرسد. تابش مستقیم خورشید باعث محو شدن و از بین رفتن رنگ طبیعی گلها میشود.
محل خشک کردن گلها باید خشک و به دور از رطوبت باشد و جریان هوای ملایمی هم در آنجا برقرار باشد.
بعد از این که گلها کاملاً خشک شدند، میتوانید برای حفظ شکل و استحکام بیشتر، روی آنها اسپری مو یا اسپری فیکساتور بزنید. این کار کمک میکند گلبرگها نریزند و کمتر در برابر شکستگی آسیب ببینند.

سوالات متداول
چگونه دسته گل های خشک شده خود را حفظ کنیم؟
هر روشی که برای خشک کردن گلها به کار میبرید، باید مطمئن شوید که گلها بهطور کامل خشک شده باشند. اگر حتی مقدار کمی رطوبت در آنها باقی بماند، ممکن است گلها بپوسند.
میتوانید روی گلهای خشکشده چند لایه اسپری مو (تافت) بزنید. این کار باعث میشود گلهای ظریف محکمتر شوند و از آنها بهتر محافظت شود.
برای اینکه رنگ گلها شاداب بماند، آنها را در معرض نور مستقیم آفتاب یا گرمای زیاد قرار ندهید. بهتر است گلها را در جای خنک و دور از پنجره نگهداری کنید.
همچنین برای حفظ تازگی گلهای خشکشده، آنها را در مکانهای مرطوب مثل نزدیکی دوش حمام نگذارید.
بهترین گل ها برای خشک شدن کدامند؟
گلهای با غنچههای فشرده: برخی از گلها مثل ادریسی، تاج خروس، اسطوخودوس و گل توت فرنگی، به طور طبیعی بافت محکمتری دارند و آب کمتری درونشان ذخیره شده است. به همین دلیل وقتی بهصورت طبیعی در هوا خشک میشوند، شکل و حالت خود را بهتر حفظ میکنند.
گلهای پُرپَر و چندلایه: گلهای بزرگ و پُرگلبرگ مانند رز، لاله و داوودی، معمولاً در برابر حرارت دستگاههایی مثل اجاق گاز یا مایکروویو مقاومتر هستند و میتوان آنها را با این روشها خشک کرد.
گلهای کوچک و تخت: گلهایی که اندازه کوچکتر دارند و تنها یک ردیف گلبرگ دارند، بهترین گزینه برای خشک کردن به روش فشرده کردن هستند. نمونههایی از این گلها شامل بابونه، اسطوخودوس و بنفشه کوچک (ویولا) میشود.
گلهای بزرگ و ظریف: برای خشک کردن گلهای درشت یا گلهای حساس، بهتر است از مواد جاذب رطوبت در یک ظرف دربسته استفاده شود. گلهایی مثل یاس بنفش، پنسی، گل محمدی، گل صدتومانی و گل مروارید با این روش به خوبی خشک میشوند و شکل خود را حفظ میکنند.
اگر قصد دارید گلی را خشک کنید، گل رز انتخاب بسیار مناسبی است. علاوه بر آن، گلهایی که در فصل تابستان یا پاییز میرویند، معمولاً بافت مقاومتری نسبت به گلهای بهاری دارند که گلبرگهای نازک و لطیفی دارند. همچنین توجه داشته باشید که بیشتر گلها پس از خشک شدن، کمی کوچکتر از حالت تازه به نظر میرسند.
اشتباهات رایج مردم هنگام خشک کردن گل ها چیست؟
خیلی از افراد گلها را خشک میکنند و فکر میکنند که اندازهشان ثابت میماند. اما حقیقت این است که گلها، فارغ از روش خشک کردن، مقداری کوچک میشوند. علاوه بر این، گلها وقتی دیگر زنده نیستند، رنگ طبیعی خود را از دست میدهند. مثلاً اگر یک گل رز قرمز را خشک کنید، به رنگ قهوهای یا صورتی کمرنگ متمایل به قهوهای درمیآید. پس انتظار نداشته باشید که گلها بعد از خشک شدن، دقیقاً شبیه به حالت تازه و اولیه خود باشند.
گل ها بعد از خشک شدن تغییر رنگ میدهند؟
گلهای خشکشده معمولاً رنگ تیرهتری پیدا میکنند. مثلاً گلهای سفید ممکن است به رنگ قهوهای دربیایند و گلهای قرمز تیره یا بنفش، ممکن است سیاه به نظر برسند. اما گلهای زرد اغلب رنگشان تقریباً مثل قبل باقی میماند.
ماندگاری گل های خشک شده چقدر است؟
با مراقبت درست، گلهای خشک شده میتوانند تا یک سال سالم بمانند. بهتر است آنها را از نور آفتاب دور نگه دارید تا رنگشان پریده نشود. همچنین تمیز کردن گرد و غبار روی گلها به تازه و زیبا ماندن آنها کمک میکند.
سیلیکا ژل را چگونه مجدد احیا (شارژ) کنیم؟
سیلیکاژل سفید بعد از جذب بخار آب به رنگ صورتی تغییر میکند و سیلیکاژل آبی هم رنگ خود را از دست داده و سفید میشود. برای خشک کردن و استفاده دوباره از سیلیکاژل، دانههای آن را روی یک سینی پخش کنید و به مدت یک ساعت داخل فر با دمای ۲۵۰ درجه فارنهایت (۱۲۱ درجه سانتیگراد) بگذارید. البته باید هر چند دقیقه یک بار آن را چک کنید و اگر زودتر تغییر رنگ داد، از فر خارج کنید. بعد از بیرون آوردن سینی، بگذارید سیلیکاژل کاملاً خنک شود. سپس آن را در یک کیسه پلاستیکی نگهداری کنید تا از رطوبت هوا در امان بماند. این کار را میتوانید بارها تکرار کنید.
بهترین زمان برای خشک کردن گل کی هست؟
گلها از همان لحظهای که چیده میشوند، به تدریج رنگ و جلوه خود را از دست میدهند. برای اینکه بتوانید آنها را در بهترین حالت نگهداری کنید، بهتر است بلافاصله پس از چیدن، فرآیند خشک کردن را آغاز نمایید.
نحوه استفاده از رزین اپوکسی برای حفظ گل
یکی از روشهای بسیار پرطرفدار برای نمایش گلهای باارزش، قرار دادن آنها در رزین اپوکسی شفاف است. با این روش میتوانید گلها را به شکلی زیبا و ماندگار حفظ کنید و نتیجه کار، واقعاً چشمنواز خواهد بود.
توجه داشته باشید که رزین اپوکسی یک ماده شیمیایی قدرتمند است و بخار آن میتواند برای تنفس خطرناک باشد. به همین دلیل، هنگام مخلوط کردن و استفاده از رزین حتماً از ماسک محافظ استفاده کنید.
کار با گلهای خشک در مقایسه با گلهای تاده، آسانتر است و تقریباً هر نوع گلی را میتوان در رزین قرار داد.
این روش ممکن است کمی چالشبرانگیز باشد، چون پس از ترکیب مواد، زمان محدودی دارید تا کارتان را انجام دهید. اما نتیجه نهایی بسیار زیبا و ارزشمند است، بهویژه اگر بخواهید از گلهای حفظشده برای ساخت زیورآلات یا کارهای هنری استفاده کنید.

مواد لازم برای ساخت گل رزینی
اول باید گلها را با روش خشک کردن در هوا یا پرس کردن، خشک کنید. بعد، روی سطح کارتان را با روزنامههای قدیمی یا یک پوشش محافظ بپوشانید.
رزین و هاردنر را به مقداری که روی بستهبندی نوشته شده، با لیوانهای پلاستیکی یکبار مصرف اندازه بگیرید.
دقت کنید که فقط به اندازه یک یا دو گل، مخلوط رزین درست کنید، چون این ماده خیلی زود سفت میشود و اگر بیش از حد درست کنید، غیرقابل استفاده خواهد شد.
رزین و هاردنر را داخل یک لیوان یکبار مصرف دیگر بریزید و به مدت زمانی که شرکت سازنده گفته، آنها را خوب مخلوط کنید.
میتوانید گل را داخل رزین فرو ببرید یا این که اول گل را در قالب سیلیکونی بگذارید و بعد رزین را روی آن بریزید.
اگر میخواهید گل را کاملاً در رزین فرو ببرید، باید چند دقیقه آن را نگه دارید تا رزین به خوبی بین گلبرگها نفوذ کند.
بعد گل را از رزین بیرون بیاورید و روی چند لایه روزنامه آویزان کنید تا در جای خود ثابت بماند.
-
-



