۱۶ آرد از بهترین آردهای بدون گلوتن

در این نوشته، با ۱۶ نوع از بهترین آردهایی که گلوتن ندارند آشنا میشویم. این آردها برای کسانی که بیماری سلیاک دارند یا به دلایل دیگر نمیتوانند گلوتن مصرف کنند، بسیار مناسب هستند.
آرد از مواد اولیه پرکاربرد در تهیه انواع غذاهاست. از نان و کیک گرفته تا شیرینی و پاستا از آرد درست میشوند. علاوه بر این، از آرد برای غلیظ کردن سسها و سوپها هم استفاده میشود.
بیشتر محصولات غذایی با آرد گندم یا آرد سفید تهیه میشوند. اگرچه بیشتر مردم میتوانند این آردها را بدون مشکل مصرف کنند، اما برای افراد مبتلا به سلیاک، کسانی که به گلوتن حساسیت دارند یا افرادی که به هر دلیلی از خوردن گلوتن پرهیز میکنند، استفاده از این آردها مناسب نیست.
![]()
برای تهیه نان و شیرینیهای خوشمزه و سالم، میتوانید از آردهایی استفاده کنید که به طور طبیعی فاقد گلوتن هستند. این آردها برای کسانی که به گلوتن حساسیت دارند یا از رژیم غذایی بدون گلوتن پیروی میکنند، گزینهای عالی محسوب میشوند.
برخی از بهترین انواع این آردها عبارتند از:
* **آرد برنج:** این آرد بافت نرم و سبکی دارد و برای پخت کیک، کلوچه و نان بسیار مناسب است.
* **آرد ذرت:** از آرد ذرت میتوان برای غلیظ کردن سوپ و سس یا پخت نان ذرت استفاده کرد.
* **آرد سیبزمینی:** این آرد رطوبت بالایی به نان و کیک میدهد و باعث ترد شدن بافت آنها میشود.
* **آرد نارگیل:** این آرد طعم شیرین و ملسی دارد و برای پخت شیرینی و دسر ایدهآل است.
* **آرد بادام:** آرد بادام سرشار از پروتئین است و برای پخت بیسکویت و کیک بسیار کاربرد دارد.
* **آرد گندم سیاه (چاودار):** این آرد طعم خاکی و مقوی دارد و برای پخت پنکیک و نان بسیار خوب است.
شما میتوانید این آردها را به تنهایی یا در ترکیب با یکدیگر استفاده کنید تا به بافت و طعم دلخواه خود در پختوپز برسید.
بهترین آردهای بدون گلوتن :
آرد بدون گلوتن یک آرد کاملاً طبیعی است که این روزها با طعمهای گوناگونی در دسترس قرار گرفته است.
برخلاف آردهایی مثل نول یا فانتزی که میزان گلوتن بالایی دارند، این نوع آردها هیچ گلوتنی ندارند.
این آردها قرنهاست که استفاده میشوند و گزینهی مناسبی بهجای آرد گندم یا آرد سفید محسوب میشوند.
انواع آرد بدون گلوتن :
آردهای فاقد گلوتن را میتوان به گروههای مختلفی تقسیم کرد. این گروهها شامل آردهای تهیهشده از غلات بدون گلوتن، آردهای حاصل از حبوبات، آردهای تهیهشده از مغزها مانند بادام، آردهای دانهها مانند تخمهها و حتی آردهای میوهای مانند نارگیل هستند. همچنین آردهایی وجود دارند که از ریشه گیاهان، مثل سیبزمینی، به دست میآیند و تنوع زیادی دارند. با آشنایی و شناخت این انواع آرد، شما میتوانید ترکیب شخصی خودتان از آرد بدون گلوتن را درست کنید.
انواع آرد بدون گلوتن :
۱٫ آرد گندم سیاه ( آرد باکویت )
این آرد، با وجود اسمش، تفاوت زیادی با آرد گندم معمولی دارد.
گندم سیاه عطر و طعمی مشخص و غنی دارد که به خوبی با سایر آردهای فاقد گلوتن ترکیب میشود.
این آرد منبعی غنی از پروتئین متعادل، هشت اسید آمینه ضروری، فیبر و ویتامینهای گروه B است.
آرد گندم سیاه سبک، گزینهای عالی برای پخت نان محسوب میشود.
برای تازه ماندن بیشتر، بهتر است آن را در ظرفی دربسته و در یخچال نگهداری کنید.
شما میتوانید این آرد گندم سیاه را از مجموعه صدف آرد تهیه کنید.
روش مصرف: برای پخت نان و نانهای حجیم، میتوان یک پیمانه از این آرد را به دستور پخت اضافه کرد تا طعم و بافتی شبیه به نان گندم ایجاد کند.
برای شیرینیهایی مانند کلوچه یا پای، بهتر است مقدار کمتری از آن استفاده شود.
نکته کلیدی: این آرد ممکن است طعم شیرینیها را تحت تأثیر قرار داده و بر آن غلبه کند.
۲٫ آرد جودوسر
جو دوسر سرشار از فیبر، پروتئین و مواد مفید است و به کلوچهها، نانها و سایر محصولات پخته شده، بافت و استحکام خوبی میبخشد.
اگر آرد جو دوسر نداشتید، میتوانید خودتان آن را با خرد کردن جو دوسر در یک آسیاب قهوه یا غذاساز تمیز تهیه کنید.
در بیشتر دستورهای غذایی، میتوانید به جای جو دوسر کامل از کینوا استفاده کنید.
جو دوسر را باید در ظرفی کاملاً دربسته، در جای خشک و خنک یا در فریزر نگهداری کنید.
۳٫ آرد ذرت :
آرد ذرت با خرد کردن دانههای ذرت تولید میشود و در دو نوع زرد و سفید موجود است.
اگر آرد ذرت نرم پیدا نکردید، میتوانید آرد معمولی ذرت را با کمک آسیاب یا غذاساز به پودر نرم و یکدستی تبدیل کنید.
این آرد سرشار از فیبر است و طعمی ملایم و کمی شبیه به مغزها دارد. همچنین منبع خوبی از مواد مغذی مانند فیبر، ریبوفلاوین، نیاسین، فولات، آهن و تیامین محسوب میشود.
برای نگهداری، بهتر است آن را در ظرفی دربسته و داخل یخچال قرار دهید.
روش استفاده: میتوانید آرد ذرت را با آردهای بدون گلوتن دیگر مانند آرد برنج، سورگوم، گندم سیاه یا آمارانث ترکیب کنید تا برای پخت نان و شیرینی مناسب باشد.
از این آرد در تهیه غذاهایی مانند تورتیلا، وافل، پنکیک، نان و انواع دسر استفاده میشود. همچنین برای درست کردن نان ذرت و همچنین برای آغشته کردن و خوشمزه کردن مواد سوخاری گزینه بسیار مناسبی است.
۴٫ آرد برنج قهوه ای یا سفید :
این آرد، رایجترین نوع آرد بدون گلوتن است که در دو گونه برنج قهوهای (با فیبر بیشتر) و برنج سفید در بازار موجود میباشد.
بافت این آردها بر اساس نحوه آسیاب شدنشان متفاوت است و در سه نوع نرم، متوسط و درشت تولید میشوند.
آرد بسیار نرم آسیاب شده، برای تهیه کلوچه، بیسکویت و سایر شیرینیها مناسب است.
نوع متوسط آن که بیشتر در دسترس است، برای پخت اغلب محصولات نانوایی کاربرد دارد.
نوع درشت آن نیز موجود است. آرد برنج سفید تقریباً بدون طعم است، در حالی که آرد برنج قهوهای طعمی کمی آجیلی دارد و بهتر است در یخچال نگهداری شود.
نحوه استفاده:
آرد برنج سنگین و متراکم است و وقتی با آردهای پُرپروتئین دیگر مخلوط شود، به تعادل بافت و بهبود ساختار محصول نهایی کمک میکند.
استفاده از آرد برنج به تنهایی میتواند باعث خشک شدن نان و کیک شود.
۵٫ آرد بادام :
این آرد، سرشار از پروتئین، فیبر، ویتامین E و چربیهای مفید است و طعمی شیرین و شبیه به مغزها به نان و شیرینیها میبخشد.
شما میتوانید آرد بادام خانگی خود را با آسیاب کردن بسیار ریز بادام در آسیاب قهوه تهیه کنید. فقط مراقب باشید که آن را بیش از حد آسیاب نکنید، زیرا در این صورت به جای آرد، کره بادام به دست میآورید.
آرد بادام یکی از بهترین آردهای بدون گلوتن محسوب میشود. این آرد در دو نوع تولید میشود: یکی با پوست که رنگ تیرهتری دارد و دیگری بدون پوست که رنگ آن روشنتر است.
آرد بادام به کیک، کلوچه و کاپکیک بافت و ساختار بهتری میدهد. اگر کسی نمیتواند از جو دوسر استفاده کند، میتواند در دستورهای کلوچه، به جای آرد جو دوسر از آرد بادام استفاده نماید.
روش استفاده: شما میتوانید تا ۲۵ درصد از آرد اصلی دستور را با آرد بادام جایگزین کنید. برای کیکهایی که با تخم مرغ پف میکنند، حتی میتوان تا ۵۰ درصد یا بیشتر از این آرد استفاده کرد.
توجه مهم: این آرد برای افرادی که به مغزها آلرژی دارند، مناسب نیست.
به دلیل چربی بالایی که دارد، آرد بادام زود خراب میشود. بهتر است آن را در یک ظرف کاملاً دربسته در یخچال نگهداری کنید یا در فریزر قرار دهید و در عرض چند ماه مصرف نمایید.
۶٫ آرد بلوط :
یکی از آردهای بسیار خوب بدون گلوتن، آرد بلوط است.
این آرد از آسیاب کردن بلوط به دست میآید و طعمی شبیه به آجیل و کمی خاکی به شیرینیها و نانها میدهد.
این آرد فیبر زیادی دارد ولی پروتئین آن کم است. در ایتالیا، آشپزها و نانواها از این آرد در غذاهای مختلفی مانند پاستا، کیک، پنکیک، نان و مافین استفاده میکنند.
به دلیل پایین بودن پروتئین آرد بلوط، بهتر است آن را با آردهای پرپروتئین مثل آرد لوبیا، آمارانث یا آرد سویا ترکیب کنید تا خمیر به خوبی به هم بچسبد و شکل بگیرد.
برای نگهداری، این آرد را در یک ظرف دربسته و در جای خنک و خشک قرار دهید.
اگرچه آرد بلوط در ایران چندان شناخته شده نیست، اما در گذشته در مناطق غربی کشور، به خاطر کمبود آرد گندم، از بلوط برای پخت نان استفاده میشد. این آرد پس از چند مرحله آمادهسازی، یا به تنهایی یا همراه با آرد گندم، برای درست کردن نان بلوط به کار میرفت.
نحوه استفاده: حداکثر ۲۰ درصد از مخلوط آرد بدون گلوتن را میتوان به این آرد اختصاص داد.
نکته مهم: اگر از آرد بلوط به مقدار زیاد استفاده کنید، ممکن است طعم خاکی نامطلوبی به غذا بدهد.
۷٫ آرد نارگیل :
آرد نارگیل یک نوع آرد کمکربوهیدرات است که فیبر زیادی دارد و بافت نرمی داشته و طعم شیرین و خوشایند نارگیل را داراست.
این آرد معمولاً برای کسانی که به چند ماده غذایی مختلف حساسیت دارند، بسیار مناسب و قابل هضم است.
کسانی که رژیم غذایی کمکربوهیدرات دارند، معمولاً از آرد خالص نارگیل برای پخت نان و شیرینیها استفاده میکنند.
روش استفاده: بهتر است فقط ۱۵ درصد از آرد نارگیل را با آردهای بدون گلوتن مخلوط کنید.
توجه داشته باشید: اگر مقدار آرد نارگیل زیاد باشد، ممکن است محصول نهایی سفت و سنگین شود.
اگر میخواهید فقط از آرد نارگیل خالص استفاده کنید، بهتر است از دستورهایی استفاده کنید که تخممرغ زیادی دارند تا با ایجاد حبابهای هوا، بافت نان یا شیرینی شما سبک و پوک شود.
۸٫ آرد نخود :
آرد نخود و نخودچی از مواد اصلی و مهم در پخت غذاها و شیرینیها به شمار میروند.
این آردها از نظر خواص غذایی بسیار شبیه به آردهای تهیه شده از لوبیا هستند، با این تفاوت که طعم اضافه و شدیدی به غذا نمیدهند و این یک ویژگی مثبت و مهم محسوب میشود.
مقدار پروتئین بالا در این آرد باعث میشود خوراکیهای پخته شده در فر، بافت مناسبی پیدا کنند، بدون اینکه طعم دیگری به آنها اضافه شود.
شما میتوانید این آرد را در محیط اتاق یا داخل یخچال نگهداری کنید.
روش استفاده: حدود ۳۰ درصد از آرد نخود را به مخلوط آرد بدون گلوتن خود اضافه کنید.
یک نکته اساسی: آرد نخود سبز، رنگ سبز پررنگی به محصول نهایی میبخشد. این ویژگی برای کسانی که به رنگ سبز علاقه دارند مناسب است، اما برای فرآوردههای نانوایی که باید رنگ سفید داشته باشند، گزینه مناسبی نیست.
خوراکیهایی که با این آرد تهیه میشوند، طعمی شبیه به نشاسته دارند.
۹٫ آرد کینوا :
این ماده غذایی از دانهای گرفته میشود که اصالتاً در کوههای آند رشد میکند و پس از آسیاب کردن آماده مصرف میشود. کینوا دانهای با طعمی مطبوع و کمی شبیه به برنج وحشی است که یادآور مغزهاست. آرد کینوا نیز از بهترین گزینههای بدون گلوتن محسوب میشود و هضم آن برای بدن بسیار آسان است.
این دانه سرشار از مواد مغذی مانند کلسیم، پروتئین، کربوهیدراتهای پیچیده، فسفر، آهن، فیبر و ویتامینهای گروه B است. کینوا پرکشده نیز میتواند جایگزین مناسبی برای جو پرکشده در پخت کلوچه، کیک و نانهای رولی باشد و همچنین انتخابی عالی برای اضافه کردن به گرانولا است. بهتر است آن را در یخچال یا فریزر نگهداری کنید.
روش مصرف: میتوانید آرد کینوا را حداکثر تا ۲۵ درصد با سایر آردها ترکیب کنید تا ارزش غذایی نان و شیرینیهای شما افزایش یابد.
۱۰٫ آرد سیب زمینی :
این آرد از سیبزمینیهای خشکشده تهیه میشود و رنگ آن سفید مایل به زرد است. ذرات آن بسیار ریز است و میزان فیبر و پروتئین آن بالاست.
میتوانید در غذاهای بدون گلوتن، به جای صمغ زانتان یا صمغ گوار از این آرد استفاده کنید.
وجود این آرد در فرآوردههای نانوایی باعث نرمی و لطافت بافت آنها میشود؛ به ویژه برای پاستای خانگی، نانها و خمیر پیتزا مناسب است.
روش مصرف:
میتوانید حدود ۲ تا ۴ قاشق غذاخوری از این آرد را به دستور غذایی خود اضافه کنید. در این صورت میتوانید صمغ را حذف کنید یا مقدار آن را کم کنید.
توجه داشته باشید:
این آرد کمی زمان پخت را افزایش میدهد.
اگر بیش از حد از آن استفاده کنید، محصول نهایی حالت چسبنده پیدا میکند.
این آرد با نشاسته سیبزمینی تفاوت دارد. نشاسته سیبزمینی در دستورهای پخت بیشتر به کار میرود و ویژگیهای پخت متفاوتی دارد.
۱۱٫ آرد ارزن
آرد ارزن هم یکی از گزینههای عالی برای پختوپز بدون گلوتن است.
ارزن از غلات باستانی محسوب میشود و احتمالاً در گذشته از آن به عنوان خوراک دام نیز استفاده میکردند.
این آرد معمولاً به رنگ بژ روشن یا زرد در غذاها دیده میشود.
هضم آن راحت است و در غذاها بافتی سبک، شیرینی ملایم و طعمی خوشایند شبیه به آجیل ایجاد میکند.
آرد ارزن فاقد گلوتن است و میزان پروتئین و فیبر بالایی دارد؛ به همین دلیل به مخلوط آردهای بدون گلوتن در نانوایی اضافه میشود.
از این آرد میتوان برای تهیه نانهای مسطح، نانهای حجیم، پیتزا و سایر محصولات دارای مخمر استفاده کرد.
برای نگهداری، بهتر است آن را در ظرف دربسته در یخچال یا فریزر قرار دهید.
۱۲٫ آرد آمارانث ( تاج خروس ) :
آرد تاجخروس یک نوع آرد باستانی است که آزتکها از آن استفاده میکردند. این آرد از دانههای گیاه تاجخروس به دست میآید.
دانههای این گیاه گاهی در غلات صبحانه هم به کار میروند چون پس از حرارت دیدن پف میکنند.
این آرد سرشار از پروتئین، کلسیم و آهن است و به دلیل نداشتن گلوتن، میتوان از آن در تهیه شیرینی و نان استفاده کرد. همچنین باعث میشود baked goods زودتر طلایی رنگ شوند.
برای نگهداری، بهتر است آن را در ظرف دربسته و داخل یخچال قرار دهید.
نحوه استفاده:
این آرد در دستورهایی که شکر قهوهای یا شیره افرا دارند، نتیجه خوبی میدهد.
به خاطر طعم مخصوصش، بهتر است فقط ۱۰ تا ۲۰ درصد از کل آرد بدون گلوتن را تشکیل دهد یا حداکثر نصف پیمانه در هر دستور استفاده شود.
توجه:
اگر مقدار این آرد بیش از حد باشد، ممکن است شیرینی یا نان شما طعم تلخی بگیرد و خیلی سریع رنگش تیره شود.
۱۳٫ آرد سورگوم :
این آرد با نامهای میلو یا جوار نیز معروف است. برخی طعم آن را نزدیک به آرد گندم میدانند.
این آرد در دو نوع قرمز و سفید وجود دارد، طعمی کمی شیرین دارد و در تهیه نان و شیرینی، ظاهری شبیه به آرد کامل گندم ایجاد میکند.
آرد سورگوم پروتئین زیادی دارد و این ویژگی، نقش مهمی در تشکیل بافت محصولات بدون گلوتن ایفا میکند.
همچنین این آرد سرشار از فیبر، فسفر، پتاسیم، ویتامینهای گروه B و پروتئین است و گزینه مناسبی برای پنکیک، نان، مافین و کلوچه محسوب میشود.
به دلیل رنگ تیرهای که دارد، برای نانهای سنگین مثل نان قهوهای یا کلوچه زنجبیلی مناسب است.
برای نگهداری، آن را در ظرف دربسته و در دمای اتاق یا داخل یخچال قرار دهید.
نحوه استفاده: بهتر است بیش از ۲۵ تا ۳۰ درصد از مخلوط آرد بدون گلوتن شما را تشکیل ندهد.
نکته مهم: این آرد نسبت به سایر آردهای بدون گلوتن، رنگ تیرهتری دارد و بنابراین برای فرآوردههای نانوایی که باید رنگ روشن داشته باشند، گزینه مناسبی نیست.
۱۴٫ گیاه تف :
حتماً اگر سری به مزارع گندم زده باشید، این گیاه را دیدهاید که شبیه خوشههای برنج است.
این دانه، ریزترین غله در جهان محسوب میشود و غذای اصلی مردم اتیوپی است.
آرد آن در دو رنگ تیره و روشن موجود است.
این آرد سرشار از پروتئین، فیبر و کلسیم است و طعمی آجیلی به کیک، نانهای فوری، پنکیک و وافل میبخشد.
اگر آرد تف را با آرد مونتینا ترکیب کنید، یک مخلوط آرد همهکاره به دست میآورید که نانی پر از فیبر و با طعمی شبیه نان گندم کامل تولید میکند.
توصیه میشود این آرد را در یخچال نگهداری کنید.
روش استفاده: بهتر است بیش از ۲۵ درصد از مخلوط آرد شما را تشکیل ندهد.
نکته کلیدی: اگر مقدار آن زیاد باشد، طعم شیرینی را تحت تأثیر قرار داده و غالب میکند.
۱۵٫ آرد مونتینا
این آرد از گیاهی به نام علف برقی تهیه میشود که بومی هند است. همچنین نوعی مشابه از این گیاه در آمریکا وجود داشته که پیش از رواج ذرت، از آن استفاده میشده است. این غله در سالهای اخیر دوباره مورد توجه قرار گرفته و امروزه در مناطق غربی ایالات متحده نیز کشت میشود.
این دانه سرشار از پروتئین و فیبر است، طعمی نزدیک به گندم دارد و بافت مطلوبی به محصولات غذایی میبخشد. اگر این آرد را با آردهای بدون گلوتن مخلوط کنید، میتوانید فیبر، پروتئین و مواد مغذی بیشتری به محصولات پخته شده خود اضافه کنید. این آرد برای تهیه شیرینیهای تیرهرنگ مانند کیک ادویهدار و نان زنجبیلی بسیار مناسب است.
برای نگهداری، آن را در ظرف دربسته و داخل یخچال قرار دهید.
روش استفاده: میتوانید تا ۳۰ درصد از آرد مونتینا را به ترکیب آرد خود اضافه کنید تا نانی با طعم و بافتی شبیه به نان گندم کامل به دست آورید.
۱۶٫ آرد تخم کتان :
یکی دیگر از آردهای عالی و فاقد گلوتن، آرد تخم کتان است.
این آرد مقدار زیادی فیبر و امگا ۳ دارد.
میتوانید تخم کتان را با آسیاب قهوه تمیز، پودر کنید (چون تخم کتان کامل به خوبی هضم نمیشود).
این آرد را بهتر است در یخچال یا فریزر نگهداری کنید.
روش مصرف:
میتوانید ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری از آن را در دستور پخت نان یا شیرینیها بریزید، یا روی ماست و غلات بپاشید تا ارزش غذایی آنها بیشتر شود.
همچنین مخلوط آرد تخم کتان با آب گرم، جایگزین مناسبی برای تخممرغ در شیرینیهای فاقد تخممرغ است.
نکته مهم:
آرد تخم کتان باعث میشود محصولات نانوایی ظاهری زبر و داندان پیدا کنند.
همچنین ممکن است در بعضی افراد اثر ملین داشته باشد، بنابراین بهتر است آن را به تدریج به برنامه غذایی خود اضافه کنید.
در این مقاله، ۱۶ نوع از بهترین آردهای بدون گلوتن معرفی شد و سعی کردیم روش استفاده از هر یک را نیز به شما آموزش دهیم.
صدف آرد :
میتوانید انواع آرد بدون گلوتن را به هر مقدار که نیاز دارید، هم به صورت کم و هم به صورت زیاد، از مجموعه صدف آرد خریداری کنید.
این آردها با کیفیت بالا و قیمت مناسب به دست مشتریان گرامی میرسد.
شماره تماس مدیریت: ۰۹۱۲۱۶۴۲۵۶۱
شماره واتساپ: ۰۹۳۸۷۰۷۲۵۲۹














































